Tandlossning

Tandlossning är en infektionssjukdom som grundar sig i inflammerat tandkött. Vid obehandlad tandlossning, även kallat paradontit, kan tänderna på sikt bli rörliga och som slutresultat lossna.

Vad är tandlossning?

Rengör du inte tänderna tillräckligt noga samlas det bakterier runt tänderna. Dessa bakterier kan infektera tandköttet. Infektionen blir en inflammation som i värsta fall utvecklas till tandlossning.

Symtom

Tandlossning är en långsam process som du oftast inte upptäcker på egen hand. Detta på grund av att inflammationen inte känns av och kan finnas under en lång tid innan tänderna lossnar. Ett symptom kan däremot vara att du ofta blöder vid tandborstning.

Så kan du minska risken för tandlossning

Processen bakom en tandlossning är ett tydligt exempel på varför tandtråd är ett viktigt redskap för att bibehålla en bra tandhygien. Utöver att både borsta tänderna och använda tandtråd dagligen är regelbundna besök hos tandläkaren och tandhygienisten viktiga. Dem kan då märka av en potentiell inflammationen vid ett tillräckligt tidigt skede för att behandla den.

Rökning gör det svårare att upptäcka tandlossning. Om du är rökare och har fått tandlossning är det bra att sluta röka för att sakta ned tandlossningen.

Behandling

Ju tidigare en potentiell tandlossning upptäcks, desto enklare blir den att behandla. Även en långt gående tandlossning kan behandlas, dock kommer du då behöva specialistvård.

Behandlingen bygger på att avlägsna bakteriebeläggningar på tänderna. Framför allt behöver man få få bort tandsten och bakteriebeläggningar i de fördjupade tandköttsfickorna som vi inte kommer åt med bara tandborste och tandtråd. Man kan inte återbygga den del av tandfästet som redan förstörts. Däremot kan man hindra fortsatt förstörelse.

Dentalisterna i Liljeholmen

Dentalisterna är ett nytt alternativ till tandvård. Vi är en klinik med fokus på frihet. Det innebär att vår största strävan är att du ska känna dig bekväm med dina tänder och din munhälsa, vad som än händer. Vi hjälper dig att bevara och erhålla ett fint leende även när verkligheten planerat annat.

Vi har format en mottagning som utgår från hur vi människor vill få hjälp, vi har digitaliserat behandlingarna, så att du slipper ödsla tid, och vi har omdefinierat hur en tandläkarmottagning ska se ut, så att du känner dig som hemma från första kontakt till dess att din behandling är genomförd.

Är du i behov av en akuttid eller vill du av någon annan anledning få en tid snabbt?

Akut tandvård!

Vill du bli uppringd?

Fyll i dina uppgifter nedan så ringer vi upp dig under samma arbetsdag 👍

Kontakt uppgifter

Dentalisterna AB - 559014-3599