Tandproteser

Tandproteser är ett bra alternativ när det gäller att ersätta förlorade tänder och tänder som inte går att reparera. Proteserna tas fram genom avgjutningar anpassade efter munnen.

En tandprotes ersätter förlorade tänder, både enstaka, rader, eller helt tandlösa käkar. Alla tänder behöver inte ersättas, vad som passar just dig avgör din tandläkare. När det kommer till tandproteser finns två olika sorter.

Helprotes

En helprotes ersätter hela käken, antingen övre, undre eller båda. En protes för överkäken fästs den likt en sugkopp i gommen medan en protes för underkäken istället ligger vilandes på käken. Personer med helproteser uppmanas att ta ut sina proteser under nattetid för att enklare rengöras och låta slemhinnorna vila under nattens gång.

Delprotes

Delproteser ersätter en tandrad eller specifika tänder. Dessa fästs samman med de kvarvarande tänderna vid sidan av den saknade tanden/tänderna. Av denna anledning bör man låta delprotesten sitta kvar i munnen även under nattetid. Tas den ut för ofta eller för länge finns det risk att passformen försämras.

När behövs en tandprotes?

Ofta sätts tandproteser in på grund av för slitna tänder, tandlossningssjukdomar, skada från karies, eller tänder befintliga tänder med avvikande form. Även om du saknar en tand, men inte känner ett behov av att sätta in en ny, kan detta vara nödvändigt för att motverka framtida problem. Vid glapp mellan tänderna rubbas balansen i tandraden och risken att tänderna börjar luta eller flytta sig uppstår.

Att ta hand om sin protes

Vi vill inte att matrester ska fastna i protesen, efter varje måltid är det därför viktigt att skölja både mun och protes. Din protes måste, precis som dina kvarvarande tänder, ditt tandkött, och din gom, rengöras två gånger om dagen. Detta görs med en protesborste och rengörande medel. Det är inte omöjligt att det även bildas tandsten på protesen som måste tas bort. I sådana fall rekommenderar vi att du vänder dig till tandvården för att inte riskera repa protesen.

 

Dentalisterna i Liljeholmen

Dentalisterna är ett nytt alternativ till tandvård. Vi är en klinik med fokus på frihet. Det innebär att vår största strävan är att du ska känna dig bekväm med dina tänder och din munhälsa, vad som än händer. Vi hjälper dig att bevara och erhålla ett fint leende även när verkligheten planerat annat.

Vi har format en mottagning som utgår från hur vi människor vill få hjälp, vi har digitaliserat behandlingarna, så att du slipper ödsla tid, och vi har omdefinierat hur en tandläkarmottagning ska se ut, så att du känner dig som hemma från första kontakt till dess att din behandling är genomförd.

Är du i behov av en akuttid eller vill du av någon annan anledning få en tid snabbt?

Akut tandvård!

Vill du bli uppringd?

Fyll i dina uppgifter nedan så ringer vi upp dig under samma arbetsdag 👍

Kontakt uppgifter

Dentalisterna AB - 559014-3599