Tandreglering

Du kan behöva en tandreglering (tandställning) när tänderna vuxit snett, sitter för tätt eller om något annat orsakar problem. Detta gäller oavsett din ålder.

En tandreglering används primärt för att rätta till tänderna. Oftast görs detta av flera olika orsaker. Ibland också bara för att du exempelvis inte är nöjd med ditt leende på grund av sneda tänder. Dock är den vanligaste orsaken till att man får tandställning att det är något fel på bettet. Tillexempel att underkäkens och överkäkens form hindrar dig från att kunna bita ihop ordentligt. Andra anledningar kan vara:

  • Överbett – då överkäkens framtänder står ut så pass mycket att läpparna får svårt att mötas och du får svårigheter att forma ord. Vid denna situation kan tänderna också skadas lättare om du ramlar.
  • Underbett – då undertändernas framtänder sticker ut framför övertänderna. Då framtänderna inte möts kan du få svårigheter att bita och tugga.
  • Öppet bett – det blir ett gap mellan över- och undertänderna när du biter ihop, även detta orsakar svårighet att bita och tugga.
  • Djupt bett – innebär att underkäkens framtänder sitter så långt in att de vid hopbitet läge trycker i gommen där de kan orsaka sår.

Hur upptäcks en bettavvikelse?

Tandläkaren och tandhygienisten ser i samband med dina regelbundna undersökningar om det uppstått en bettavvikelse. Oftast uppmärksammas detta tidigt när barnen börjat få sina permanenta tänder. Ibland behövs vissa mjölktänder även dras ut. Barnet får du en tandställning som i cirka 1,5 år justerar till tänderna medan de växer.

Om du har funderingar över dina tänders placering eller om du har en bettavvikelse är det bara att kontakta en tandläkare för en undersökning. Själva tandregleringen utförs av en specialisttandläkare med särskild utrustning.

Vuxna kan också ha tandreglering

Även om vi oftast ser tandställningar på barn är det fullt möjligt även för en vuxen att få sina tänder reglerade. Skillnaden är att om du har en bettavvikelse som inte orsakar större problem får du betala behandlingen på egen hand.

Olika typer av tandställningar

Avtagbar tandställning

När problemet inte är så stort och tänderna bara behöver flyttas litegrann kan man använda en avtagbar tandställning. Fördelen är också att du inte alltid behöver besöka tandläkaren för att justera tandställningen, det kan lätt göras på egen hand. Däremot kontrollerar och spänner tandläkaren tandställningen regelbundet.

Fastsittande tandställning

Fast tandställning är den vanligaste tandställningen. Denna används vid mer omfattande behandlingar när tänderna exempelvis måste förflyttas parallellt. Tandläkaren fäster små metallplattor på alla tänder som kopplas samman med hjälp av gummiband eller ståltråd som sedan formas och byts ut för att uppnå det önskade målet.

Att leva med tandställning

Upp till en vecka efter att tandställningen kommit på plats och efter varje justering kan tänderna kännas ömma. Innan man vant sig vid den kan den även kännas klumpig, skava på läppar och kinder och upplevas skapa merproblem än vad den hjälper. Dessa upplevelser är tillfälliga och går över med tiden. De kan däremot lindras genom ett speciellt vax som appliceras på ställningen. Rekommenderat är att äta lättuggad mat innan man vant sig vid tandställningen.

Kontakta oss om du vill veta mer om tandreglering

Dentalisterna i Liljeholmen

Dentalisterna är ett nytt alternativ till tandvård. Vi är en klinik med fokus på frihet. Det innebär att vår största strävan är att du ska känna dig bekväm med dina tänder och din munhälsa, vad som än händer. Vi hjälper dig att bevara och erhålla ett fint leende även när verkligheten planerat annat.

Vi har format en mottagning som utgår från hur vi människor vill få hjälp, vi har digitaliserat behandlingarna, så att du slipper ödsla tid, och vi har omdefinierat hur en tandläkarmottagning ska se ut, så att du känner dig som hemma från första kontakt till dess att din behandling är genomförd.

Är du i behov av en akuttid eller vill du av någon annan anledning få en tid snabbt?

Akut tandvård!

Vill du bli uppringd?

Fyll i dina uppgifter nedan så ringer vi upp dig under samma arbetsdag 👍

Kontakt uppgifter

Dentalisterna AB - 559014-3599